Friday, November 03, 2006

Letmý výstřel z úrovně očí

Tento způsob střelby je o něco pomalejší (desetiny sek.) než výstřel z úrovně pasu, protože zbraň je nutno zvednout do výše očí. Střelba je však přesnější, s větší jistotou zásahu a používá se na větší vzdálenost 10 – 15 m.
Střelec po objevení cíle zaujme útočný postoj podobným způsobem jako při střelbě od pasu tak, aby byla opět zajištěna koordinace těla, očí a zbraně do jedné osy směřující na cíl. Zbraň se však při tomto způsobu střelby po vytažení z pouzdra zvedne až do výše očí (úrovně očí), ruka je v konečné fázi napjata v lokti.
Cílová linie jde od kořene nosu, přes nataženou paži a zbraň k cíli. Kam se střelec dívá, bude mířit i jeho zbraň. Jakmile se zbraň ocitne mezi oběma očima, vystřelí střelec dvě rány rychle za sebou, aniž by použil mířidel.
Celý tento pohyb opět provede tak, že zbraní ukáže na cíl jako ukazovákem. To, že zbraň je prodloužením ukazováku namířeným na správný směr, je typické pro všechny druhy instinktivní střelby.
Při změně cíle je nutno změnit opět celý postoj. Při této metodě střílíme buď jednou rukou nebo obouruč, což je opět výhodnější.
Střelba obouruč je považována za nejoptimálnější způsob instinktivní střelby bez použití mířidel. Od tohoto způsoby střelby z výše očí pak lze velmi snadno přejít k mířené střelbě za použitím mířidel v případě, že je na střelbu dost času a světla.