Sunday, August 06, 2006

- Německá JV Afrika se dostala do rukou britských vojsk útočících z Jižní Afriky, Togo padlo po anglickém vylodění na Zlatém pobřeží a francouzském útoku od Dahomy, v Kamerunu trvaly boje 18 měsíců - postupovala Anglie, Francie a Belgie, Německá východní Afrika - Paul von Lettow-Vorbeck, útočili na Zanzibar, drželi se dlouho a kapitulovali až 14.11.1918, (křižník Königsberg). Tažení v JZ Africe bylo zdrženo búrským povstáním, které Němci podporovali.
- Březen 1915: Dohoda jedná o Blízkém východu, Turecko, Arménie a Thrákie připadne Rusku, Anglie si chtěla zajistit cestu do Indie po souši, proto si činila nárok na Mezopotámii, Arábii a Persii, Sýrie měla připadnout Francii a Palestina se měla dostat pod mezinárodní správu.
- 1916: Anglicko-Francouzský blok Severní Afrika (Libye, Alžír, Tunis, Maroko, Egypt, Súdán, část Arabského poloostrova), proti nim stál Německo-Turecký blok (Sýrie, Libanon, Palestina, Irák a zbytek Arábie). Arabové se za podpory Dohody bouří proti Turecku (Lawrenc z Arábie).
- V Iráku u Baky se v listopadu 1914 objevují Angličané, kteří jsou v listopadu 1915 poraženi u Kut al-Amary Tureckem po 143 dnech obléhání, 1916 proráží Rusové tureckou frontu na Kavkaze a táhnou směrem na Bagdád, tam se však nedostanou a Bagdád roku 1917 obsadí Angličané za podpory Arabů; Irák tak připadne Angličanům, stejně jako pohraničí Sýrie, Libanon a Palestinu získá Francie, zbytek Sýrie a Damašek patří Arabům, Persie byla během války okupována, ze severu Ruskem, ze západu Německo-tureckou koalicí a jih obsadila Anglie, vláda byla pod vlivem Dohody, roku 1917 však již byla celá Persie pod vlivem Anglie