Saturday, November 03, 2007

„V tomto okamžiku, pane, bych řekla, že pokud admirál Parks nezmění rozhodnutí a nevezme gondoly s sebou, mělo by jich být dost na to, abychom to mohli rozjet. Dala jsem kapitánovi Corellové naše nejnovější čísla, když jsme večer přišli na palubu, a komandér Turner teď pracuje na softwaro¬vých změnách.“
Sarnow pohlédl na Corellovou, která souhlasně přikývla. Několik lidí - zejména komandér Houseman - se tvářilo skep¬ticky, avšak Honor pocítila záchvěv uspokojení. Ta koncepce snad mohla patřit mezi technické starožitnosti, nicméně právě kvůli samotné její zastaralosti by ji liďáci neměli čekat.
Přívěsná gondola nebyla nic víc než sonda bez posádky ta¬žená za lodí na vlečném paprsku a podřízená její soustavě řízení palby. Každá gondola nesla několik, obvykle půl tuctu, jedno¬ranných výmetnic řízených střel podobných těm, kterými byly vyzbrojeny lehké bojové čluny LAC. Nápad byl jednoduchý -synchronizovat gondolu s palubními výmetnicemi lodi a od¬pálit v jediné salvě větší počet ptáčků, aby to zahltilo obranu protivníka - jenže se v boji nepoužívaly už osmdesát standard¬ních roků, protože je pokroky v obranné technice proti střelám odsoudily k neúčinnosti.
Staré výmetnice používané na gondolách neměly mohutné hmotnostní urychlovače, které dodávaly střelám z lodí počá¬teční impulz. V důsledku toho vypouštěly střely menší počá¬teční rychlostí, a protože jejich střely měly naprosto stejnou pohonnou soustavu jako všechny ostatní střely, nedokázaly rozdíl v rychlostech vyrovnat, pokud střely z lodi nebyly se¬řízeny na nižší než optimální výkon. Nesoulad v rychlostech vaši salvu v podstatě rozdělil na dvě, čímž se snížil její zahlcovací efekt. Jenže když jste jejich výkon snížili, menší rychlost celé salvy poskytla nepříteli nejenom víc času na úhyb¬né manévry a na přizpůsobení jeho prostředků elektronického boje, ale také dala jeho aktivní obraně víc času na zaměření a zneškodnění střel.