Sunday, August 05, 2007

Harris

Tři z tělesných strážců prezidenta Harrise vystoupili z výtahu, aby prohlédli chodbu, a on zatím čekal uvnitř s trpělivostí na¬bytou dlouhou praxí. Narodit se jako legislativec - a zejména jako Harris - znamenalo, že člověka obklopovala bezpečnostní služba od narození. Nikdy nepoznal jiný způsob života a jedi¬nými změnami poté, co zdědil prezidentský úřad, byly intenzita jejich úsilí a osoby, které ji vyvíjely, protože blaho prezidenta Lidové republiky bylo příliš důležité, než aby se dalo svěřit jejím občanům.
Jednotku ochrany prezidenta republiky tvořili žoldnéři, najímaní v síle pluku na planetě Nová Ženeva. Vojáci a strážní z Nové Ženevy byli skvěle vycvičení profesionálové, pověstní svou loajalitou vůči zaměstnavateli. Právě tato loajalita byla jejich skutečným zbožím a pravým důvodem, proč vlády raději platily vysoké poplatky za jejich služby, než by se spolehly na vlastní občany - a skutečnost, že byli cizinci v očích svých i v očích občanů LRH, elegantně vylučovala možnost, že by nějaký opačný zdroj loajality mohl JOPR obrátit proti prezi¬dentovi, kterého se přísahou zavázali chránit s nasazením vlastního života.
Bohužel to také znamenalo, že JOPR neměly příliš v lásce domácí vojenské kruhy, které z přítomnosti Novoženevanů (správně) vyvozovaly, že jim jejich vlastní vláda zcela nevěří.